We onderkennen het belang van buisleidingen voor de modal shift, de klimaatambitie en het versterken de strategische positie van de Nederlandse industrie. De goederenstroom van gevaarlijke stoffen zal de komende jaren toenemen. Buisleidingen kunnen een veilig, duurzaam en klimaatrobuust alternatief bieden voor dit toenemende vervoer van gevaarlijke stoffen. Door hiervoor nieuwe productleidingen aan te leggen kan de aan- en afvoer van (grond-)stoffen worden gegarandeerd en de veiligheid worden vergroot.
Hiermee worden de problemen van risico overschrijdingen op het spoor (Basisnet) verminderd. Het gaat daarbij om de volgende grondstoffen c.q. energiedragers:
- LPG
- Propeen
- Waterstof
- CO2 (pijpleiding om afvang te kunnen transporteren t.b.v.. opslag)
- Tennet wil nu ook meeliften met gelijkspanningskabel vanuit Wind op Zee
Deze stoffen, met name LPG en propeen, vormen de economische basis van de nieuwe buisleidingencorridor. Infrastructuur is een cruciaal onderdeel in de verduurzaming van de industrie. We zien de meerwaarde van buisleidingen als modaliteit bij het vervoer van gevaarlijke stoffen. Streven is dat de leidingen er in 2025 liggen. Met deze buisleiding wordt een fors deel van het vervoer gevaarlijke stoffen per spoor (Brabantroute) vermeden (overgenomen door de buisleiding), waardoor er ruimte ontstaat voor 15 -2 0.000 woningen, die nu binnen de veiligheidscontouren liggen in Eindhoven en Helmond.
Haalbaarheidsonderzoek
We zijn een haalbaarheidsonderzoek gestart samen met het bedrijfsleven naar een buisleidingtracé haven Rotterdam - Chemelot - NordRein Westfalen (NRW)/ Duitsland. Deze is afgerond en het eindrapport is aangeboden aan de Tweede Kamer. Lees hier het rapport met bijlagen.
Op basis van een positieve uitkomst van dit haalbaarheidsonderzoek worden op initiatief van en in samenwerking met het bedrijfsleven verdere concrete vervolgstappen uitgewerkt en gerealiseerd. De samenwerking met Nordrhein Westfalen wordt hierbij nadrukkelijk opgezocht. Hierin zal ook verkend worden welke fondsen hiervoor kunnen worden aangewend.
Het blijft iets voor private financiering, de overheid kan faciliteren (ruimtelijke ordening, milieu en veiligheid, subsidie, mee-investeren, bestuurlijke contacten met buitenland en EC etc. Chemelot en HbR direct betrokken. Ministerie EZK is ook aangehaakt en dat maakt het mogelijk om voor al deze (5) buizen te gaan. Bovendien heeft EZK ook haar eigen (investerings)programma’s in de maak (o.a. MIET voor energietransitie).
Meer weten?
Neem contact op met Corridors@minienw.nl