Voor de MIRT-verkenning A15 wordt gekeken naar oplossingen om de doorstroming en de verkeersveiligheid op de A15 tussen Gorinchem en Papendrecht te verbeteren. In de notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), die eind 2020 is gepubliceerd, werden 2 infrastructurele oplossingen beschreven, die verder worden onderzocht. Globaal zijn dit: de huidige weg uitbreiden met een spitsstrook of met een extra rijstrook. Smart mobility en mobiliteitsmanagementmaatregelen bleken op zichzelf niet voldoende oplossend vermogen te hebben. Daarom worden deze maatregelen meegenomen in combinatie met een van de infrastructurele oplossingen.
Restknelpunt
In de NRD bleek al dat er een restknelpunt bleef bestaan bij de in beeld gebrachte alternatieven. Hiervoor is een aanvullend verkeersonderzoek gedaan. Op basis van dit onderzoek is in het voorjaar 2021 besloten om een extra alternatief met een weefvak, en 3 varianten toe te voegen aan deze verkenning. De alternatieven en varianten moeten verder onderzocht worden op milieueffecten.
Effecten
Voor het goederenvervoer is het van belang om inzicht te hebben in de effecten van de mogelijke oplossingen tussen Papendrecht-Gorinchem voor de doorstroming op de gehele A15.
Knooppunt Gorinchem zit niet in de projectscope van de A15. Er wordt wel gekeken naar de effecten van de alternatieven en varianten van de MIRT-Verkenning A15 op knooppunt Gorinchem. Hoe werkt een MIRT-Verkenning?
Deze animatie laat zien welke stappen worden doorlopen in een MIRT-Verkenning.
Op basis van de kostenramingen in de eerste fase van de Verkenning bleek dat er meer ingrijpende maatregelen noodzakelijk zijn. De minister heeft in het BO-MIRT van 2020 besloten om het beschikbare budget te verhogen met € 375 miljoen. Het toaal beschikbare budget komt daarmee op € 745 miljoen.
Kijk op de projectwebsite voor meer informatie