"Het programma richt zich op het versterken van deze knooppunten omdat dit de regionale economie helpt, goed is voor het zuinig omgaan met schaarse ruimte en de uitwisseling tussen modaliteiten (weg, water, spoor) bevorderd ten behoeve van transportcapaciteit en duurzaamheid (‘modal shift’). "
Binnen de Topcorridors hebben we besloten om een concentratiebeleid te voeren uit het oogpunt van ruimtelijke kwaliteit, landschappelijke waarden, beter benutten van infrastructuur, agglomeratievoordelen en duurzaamheid (o.a.. stimuleren modal shift). Dit betekent op de eerste plaats een actieve sturing van (grootschalige) logistieke infrastructuur en (bovenregionale) logistieke bedrijvigheid (en terreinen) in of nabij knooppunten op de goederencorridors.
Op de tweede plaats houdt dit een concentratie op regionaal niveau in, gericht op de ruimtevraag van regionaal gebonden bedrijven, passend bij het logistieke industriële profiel. We ontwikkelen beleid om selectiever te worden in het ruimtelijk lokaliseren van de grootschalige logistieke bedrijvigheid op deze corridors door te focussen op activiteiten die zo veel mogelijk aansluiten op de bestaande economische structuren, daadwerkelijk toegevoegde waarde leveren en betekenis hebben voor de arbeidsmarkt en transitieopgaven.”
In 2019 heeft Buck Consultants Internationaal een integrale aanpak voorgesteld, waarin publieke (over-heden) en private (bedrijven) partijen nauw samenwerken en waarin gestuurd wordt op een bredere aantal uitdagingen voor bovengemiddelde knooppunten. Lees hier het inspiratiedocument van Buck Consultants
Waar werken we aan?
Ruimtelijke sturing ‘loodsen’:
- Fact finding vraag naar bedrijventerreinen, het aanbod daarvan (incl. kwaliteiten) en het staande beleid en ingezette instrumentarium van provincies rondom bedrijventerreinen. Welke mogelijkheden zijn er voor sturing en we adviseren over de (eerste) stappen die de corridorpartijen kunnen zetten. Dit onderzoek is uitgevoerd door Stec.
Lees hier het STEC-rapport.
- Op basis hiervan gezamenlijke beleidsuitgangspunten (provincies, rijk) formuleren op basis waarvan iedere partij de eigen verantwoordelijkheid neemt die te verwerken in haar beleid en instrumenten de komende jaren.
Ruimtelijke sturing van grote logistieke activiteiten (‘loodsen’) wordt mede getrokken door Ministerie BZK. Hierdoor vindt koppeling plaats met de NOVI, die ook op landelijk niveau overzicht wil creëren m.b.t. de sturing van ‘loodsen’. Vandaar dat niet alleen de corridorprovincies participeren, maar in totaal 9 provincies en ministerie EZK.
Meer weten?
Neem contact op met Corridors@minienw.nl