Het realiseren van een dekkend netwerk van Clean Energy Hubs op de corridors is een belangrijke voorwaarde voor de transitie van de voer- en vaartuigen van fossiele brandstoffen naar schone en klimaatvriendelijkere brandstoffen. Het draagt bij aan de verduurzamingsdoelstelling binnen de Topcorridors.
Wat is een Clean Energy Hub?
Een Clean Energy Hub (CEH) is een tank-, laad- of bunkerstation. De Hub heeft minimaal 2 alternatieve, duurzame energiebronnen en is vooral gericht op zwaar goederenvervoer. De Hub kan ook andere faciliteiten omvatten zoals openbaar vervoer, horeca, truckparking en vergaderruimtes.
Een Clean Energy Hub beoogd meer te zijn dan slechts een tank- of bunkerfaciliteit voor nieuwe, duurzame voertuigen. Er wordt gekeken naar combinaties met andere toepassingen, zoals opgaven rond truckparking, duurzame wasplaatsen voor trucks, food- en vergaderfaciliteiten. Vanuit een basisconcept van Clean Energy Hub kunnen verschillende lokale en provinciale initiatieven worden meegenomen, zodat de wensen van de omgeving in acht genomen kunnen worden. Het is onderdeel van de Uitvoeringsagenda 2021 voor pijler 3.
Verduurzamen zwaar goederenvervoer
Met Clean Energy Hubs willen we het verduurzamen van zwaar goederenvervoer mogelijk maken. Een aantal provincies in de Goederenvervoercorridor (routes van Rotterdamse Haven naar Duitsland), het Rijk en havenbedrijf Rotterdam ontwikkelen hiervoor samen een strategie. De acties zijn gericht op wegtransport en binnenvaart. De meest kansrijke brandstoffen voor het zwaardere transport zijn biobrandstoffen, HVO, GTL, CNG en Bio LNG (groen gas). We denken na over de introductie van waterstof.
Waar werken we aan?
- Onderzoek naar pilots CEH om te komen tot een landelijke strategie en een toolkit
- Beheer en upgrade van de locatie-tool
- Verkenning van de CEFF Call
- Ondersteuning en advies van initiatieven
- Afspraken over legacy – hoe verder na 2022
Lees meer over Clean Energy Hubs
Contact
Meer weten of wil je graag iets bijdragen aan de ontwikkelingen rondom Clean Energy Hubs? Neem contact met cleanenergyhubs@gelderland.nl op. Of neem contact op met
Corridors@minienw.nl
