Werkbezoek minister aan Venlo -12 november 2018

13-11-2018
419 keer bekeken 0 reacties

In het multimodaal knooppunt Venlo zijn terminals en bedrijventerreinen bezocht waar multimodaliteit een positieve bijdrage levert aan de doorstroming corridors en de keuze voor duurzame mobiliteit. Doel was informeel kennis te maken met betrokkenen en specifieke thema’s van goederenvervoercorridors

Op 12 november is de minister van Infrastructuur en Waterstaat op werkbezoek geweest in Venlo in het kader van het programma Goederencorridors. Venlo is een van de zes bovengemiddelde knooppunten in de corridors. In dit multimodaal knooppunt heeft de minister een Barge terminal, een railterminal in aanbouw en logistieke dienstverleners bezocht waar multimodaliteit een positieve bijdrage levert aan de doorstroming corridors, duurzame mobiliteit en economische ontwikkeling. Doel was kennis te maken met specifieke thema’s van goederenvervoercorridors, bestaande uitdagingen en toekomstige ontwikkelingen.

Het werkbezoek begon bij het hoofdkantoor van Seacon Logistics, in het Experience Centre.  Seacon is een ketenregisseur in de logistieke dienstverlening (transport, opslag, overslag, distributie en logistiek) met een maritiem karakter. Na een welkomstwoord door de gedeputeerde Hubert Mackes en een inleiding van het programma Goederencorridors door de heer Luc de Vries, is gestart met een virtuele tour voor de minister. In de tour werd lading gevolgd vanuit de haven van Rotterdam bij aankomst containerschip tot in warehouse in Venlo met orderpicking en beveiliging. Eén van de innovaties die onder de aandacht werd gebracht is een transpondersysteem voor containers, die o.a. licht, locatie en temperatuur registreren en live doorgeven. Dit systeem is gecertificeerd en wordt mede gebruikt door de douane voor vrijgeven van goederen. Daarnaast was er aandacht voor het gebruik van drones voor voorraadbeheer. Er werd een oproep gedaan om te kijken of het systeem van vrijgeven van containers in de Rotterdamse haven niet anders kan plaatvinden om zo congestie te kunnen verminderen.

Het volgende bezoek was aan het Trimodale Container Terminal Venlo, waar een rondleiding over het terrein gepland was. Vanuit deze extended gateterminal vindt vijf keer per week een bargeshuttle en 24 keer per week een railshuttle plaats tussen de haven van Rotterdam en Venlo en 24 keer per week een railshuttle tussen Rotterdam en Venlo. De minister werd uitgenodigd om plaats te nemen in een containerkraan. Het letterlijke hoogtepunt voor de Minister was het laden van een container op een bargeschip.

     

De laatste stop was een bezoek bij het in aanbouw zijnde railterminal Greenport Venlo. Na oplevering in 2020 wordt deze railterminal de grootste binnenlandse railterminal van Nederland. Bij een toekomstige uitbreiding van de capaciteit van vijf naar acht sporen kunnen er dagelijks dertig treinen van 750 meter lang worden afgehandeld. Op deze manier kan het vervoer per spoor het wegverkeer flink ontlasten.
Tijdens de lunch zijn andere lopende onderwerpen van het Programma Goederencorridors zoals Smart Mobility, Truckparking en Clean Energy Hubs besproken in relatie tot de ambities om richting 2030 Topcorridors te realiseren.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen