Grens geen belemmering voor spoor-, weg- en watervervoer
In de nieuwe werkagenda staan afspraken over het vergemakkelijken en versnellen van snelle fietsroutes over de grens. Maar ook de bereikbaarheid met de bus en de trein moeten verbeterd worden. Dit betreft bijvoorbeeld de internationale treinverbinding tussen Amsterdam en Frankfurt en Amsterdam en Berlijn. Ook zijn er plannen voor versterken van de binnenscheepvaart en het vrachtverkeer over de weg.
Informatie over wegwerkzaamheden
Het meest gebruikte vervoersmiddel tussen Nederland en Duitsland is nog steeds de auto. Zowel personenauto’s als vrachtauto’s passeren de grens. Om ervoor te zorgen dat dit soepel gaat is het belangrijk om informatie over bijvoorbeeld wegwerkzaamheden te delen met elkaar en de weggebruikers. Dat geldt ook voor andere belangrijke informatie, bijvoorbeeld over het gebruik van de weg en andere verkeersgegevens. Aan beide zijden van de grens komen er ook proeven met duurzaam vervoer.
Samenwerking vruchtbaar
De Nederlandse provincies en Nordrhein-Westfalen werken al langer samen. Concreet resultaat van deze samenwerking is de treindienst Arnhem-Zevenaar- Dusseldorf: de RE19. Deze trein wordt ook door veel reizigers van Arnhem naar Zevenaar gebruikt. Door deze lijn worden de steden in de grensregio met elkaar verbonden. Een ander mooi voorbeeld is de proef met de bus van Aalten naar Bocholt. De proef is zo goed geslaagd dat er nu samen wordt gewerkt aan een permanente busverbinding. De ICE van Amsterdam naar Frankfurt via Arnhem rijdt elke twee uur. Samen met onze Duitse partners hebben we de ambitie dat deze vaker, sneller en betrouwbaarder rijdt.
Ondertekenaars
De werkagenda is tijdens een werkbezoek aan Zwolle ondertekend door behalve de corridorpartijen (Conny Bieze (Gelderland), Eric Geurts (Limburg), Christophe van der Maat (Noord-Brabant), Floor Vermeulen (Zuid-Holland) ook oor Bert Boerman (Overijssel) en minister Hendrik Wüst (Noordrijn-Westfalen.