Digitalisering van binnenvaart

02-10-2019
1783 keer bekeken 0 reacties

De behoefte is er om data delen bij de binnenvaartsector. Binnen Topcorridors zijn we op zoek gegaan hoe er samengewerkt kan worden met alle digitale initiatieven die er al zijn en welke toegevoegde waarde het oplevert. Hierbij zal de eindgebruiker centraal staan.

Op initiatief van Topcorridors, Panteia, KPN Data Services Hub en Provincie Limburg heeft onder de werknaam Flow Management Hub eind september een zogenaamd Proof of Concept (PoC) week plaatsgevonden rondom data delen voor de binnenvaartsector. Deze Design Spint is een eerste uitwisseling van data geweest om zo te laten zien dat de samenwerking van digitale initiatieven werkt en welke toegevoegde waarde het oplevert. De hamvraag is of deze big data ons verder kan brengen in de grote thema’s zoals beter benutten – bundelen/lege km – just in time - modal shift -  duurzaamheid.

Arnaud Burgess van Panteia: ‘Primaire doel van deze sessie is geweest het delen van kennis en info zoals dit bij het karakter van deze sprint (proof of concept) hoort. Er wordt ook getoetst bij mogelijke gebruikers en andere belanghebbenden.’ Gedurende de week is er regelmatig contact geweest met meerdere schippers om hun wensen en behoeften met deze proof mee te nemen.  Uiteindelijk gaat het om de eindgebruiker en moet de applicatie gebruiksvriendelijk zijn.

Alle relevante partijen nemen deel aan de data uitwisseling op dit unieke platform. De aanpak is doelbewust modulair zodat andere functionaliteiten op basis van hetzelfde platform in een later stadium toegevoegd kunnen worden.

Toine Hamelink van KPN: 'We wilden de drempel weghalen, de infrastructurele versperring (1x bron aansluiten) wegnemen en omzetten naar gebruiksvriendelijke data voor de FMH. We proberen verschillende belangen bij elkaar brengen, waarbij we de gebruiker centraal zetten. Je kan het vergelijken met hetzelfde platform als bijvoorbeeld talking traffic.'

Bijgevoegde film laat zien hoe het hele proces van PoC verloopt.  

Wat zijn nu de mogelijke vervolgstappen?

Jan-Karel Konings van de provincie Limburg aan het woord: ……

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen