De fysieke infrastructuur van Nederland met goed toegankelijke (water)wegen geldt nog steeds als een goede basis, maar ontwikkelingen in organisatie van transportstromen zetten de positie van Nederland als ‘Gateway to Europe’ zwaar onder druk. De oproep van de ING naar aanleiding van het verschijnen van het eindrapport (van Panteia in opdracht van ING, TVM en TLN) Nederland van gateway naar logistieke hub. Bouwen aan een grenzeloos netwerk is dat Nederlandse ondernemers én beleidsmakers nu moeten inspelen op de huidige ontwikkelingen en samen bouwen aan een grenzeloos netwerk en zodoende Nederland terug te brengen aan kop van de logistieke wereld.
Er voltrekt zich een stille revolutie als het gaat om de positie van Nederland als dé logistiek dienstverlener. De ambitie van Nederland om in 2020 de nummer 1 positie op de Logistieke Performance Index bereikt te hebben, lijkt op dit moment te hoog gegrepen, aldus het ING rapport. Actie is nodig om Nederland terug te brengen naar de absolute top.
Bedrijven in de transport- en logistieke sector moeten, ondersteund met goed beleid, tijdig inspelen op de veranderende marktomstandigheden. Een goed beeld van de situatie is daarbij onmisbaar. Vandaar het initiatief van ING, TVM en TLN om onderzoek te doen naar hoe de omgeving verandert, welk effect deze veranderingen hebben op de transportstromen en op Nederland als gateway en wat bedrijven en beleidsmakers moeten doen in deze hectische tijd.
Lees hier het volledige rapport