De binnenhavens in Nederland zijn goed voor een directe werkgelegenheid van 64.400 werknemers, een directe toegevoegde waarde van 7,7 miljard euro en wanneer ook de indirecte toegevoegde waarde wordt meegenomen, is er sprake van een totale toegevoegde waarde van 12,8 miljard euro. De economische prestaties van de Nederlandse binnenhavens zijn hiermee redelijk constant gebleven. Dit blijkt uit de Binnenhavenmonitor 2019 die opgesteld is door de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Deze studie geeft inzicht in de economische ontwikkelingen van de binnenhavens in Nederland voor het jaar 2018. Het rapport is mede tot stand gekomen door een bijdrage van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens (NVB) en haar leden.
De multifunctionele industriehavens zijn de grootste bijdragers met ruim 1,2 miljard euro aan directe toegevoegde waarde; de binnenvaart in zeehavens volgt daar vlak achter. De Drechtsteden als Inland mainport hors categorie completeert de top drie met bijna 8.400 werknemers en bijna 1,1 miljard euro directe toegevoegde waarde. Verder valt op dat de economische waarde van de multifunctionele containerhaven en containerhaven sinds 2014 sterk is toegenomen: samen leveren ze ruim 1,1 miljard euro directe toegevoegde waarde en hebben ze een werkgelegenheid van 11,5 duizend werknemers. Ook de containeroverslag in binnenhavens die onder een andere categorie vallen liet in deze periode een sterkere groei zien indien deze groei wordt afgezet tegenover overige ladingsegmenten.
Lees hier het volledige rapport Binnenhavenmonitor 2019, dat inzicht geeft in de toegevoegde waarde en werkgelegenheid van de binnenhavens in Nederland voor het jaar 2018.