Minister geeft startsein aanleg Railterminal Venlo

06-03-2020
339 keer bekeken 0 reacties

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft het officiƫle startsein gegeven voor de aanleg van de Railterminal Greenport Venlo. Dat wordt de grootste inlandse terminal voor het laden en lossen van containers.

Het bestaande spoor tussen Venlo en Sevenum is al vernieuwd en aangesloten op de nieuwe overslaglocatie.
De verwachting is dat de railterminal op Trade Port Noord in september in gebruik kan worden genomen. Op de railterminal kunnen dan per dag 12 treinen worden geladen en gelost. Het moet ook zorgen voor minder vrachtwagens op de weg: één trein heeft dezelfde capaciteit als 56 vrachtwagens. Vervoer over het spoor is ook beter voor het milieu dan vervoer over de weg vanwege de afname van de uitstoot van CO2, fijn stof en stikstof.

Impuls regionale economie
Het nieuwe en verlegde spoor heeft 50 miljoen euro gekost. Het Rijk heeft daarvan de helft betaald, de provincie 20 miljoen en de gemeente Venlo 5 miljoen. De terminal is belangrijk voor de Limburgse economie en de verdere ontwikkeling van de regio. Alle goederen gaan nu via Venlo naar Duitsland. Het is belangrijk dat goederen snel worden overgeslagen.

De Cabooter Group uit Venlo gaat de terminal beheren en investeert er ruim 20 miljoen in. Het logistieke bedrijf verwacht van hieruit in de toekomst goederen over het spoor naar heel Europa te kunnen versturen. En zelfs nog verder. De railterminal is volledig elektrisch bereikbaar.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen