Samenwerken werpt vruchten af: gelden uit Brussel.

16-07-2020
1853 keer bekeken 0 reacties

Er wordt zo’n 84 miljoen euro aan investeringen gedaan in de Topcorridors voor drie binnenhavens en Truckparkings. Voor het realiseren van de maatregelen zijn succesvolle aanvragen in Brussel gedaan. Door te kijken wat er goed is vanuit de hele goederencorridors en niet alleen op één locatie, heeft de gezamenlijke aanpak Brussel overtuigd voor 20% medefinanciering.

Binnenhavens: robuuster en duurzamer maken
Er is op het Trans Europese Transportnetwerk (TEN-T) met succes een aanvraag in Brussel ingediend voor de aanpak van drie binnenhavens:

  • Heijen (Gennep)
  • Venlo
  • Lanaken (de laatste is in Belgisch Limburg).

 Het betreft de upgrade van infrastructuur op de verbinding Antwerpen-Luik-Venlo-Nijmegen-Rotterdam voor wateractiviteiten op deze drie locaties. Deze upgrades zorgen voor verbeterde navigatiecondities en meer capaciteit voor de doorvaart van schepen en zorgen voor de afhandeling langs de waterkant van meer verschillende soorten vracht.

De verbinding Antwerpen-Luik-Venlo-Nijmegen-Rotterdam maakt deel uit van een zogenaamd ruitvormig synchromodaal systeem, Rhombus-systeem en speelt een cruciale rol bij het verbinden van het Europese achterland met zeehavens en verbindt de Noordzee - Mediterenean en Rijn - Alpencorridors van het TEN-T-kernnetwerk. Door bundeling van kleinere projecten onder de grenswaarden van een CEF-aanvraag, kon er uiteindelijk wel een aanvraag gedaan worden die in aanmerking kwam voor financiering. De Provincie Limburg is trekker voor deze aanvraag. Er is € 10,4 miljoen binnengehaald (20% op een totaal van totaal € 52 miljoen investeringen).

“Onze strategie vanuit de goederenruit ‘Rhombus’ heeft een mooi resultaat opgeleverd en wordt door Brussel goed gewaardeerd, waarbij we vanzelfsprekende grensoverschrijdende stappen zetten. We werken voortvarend samen met al onze partners, en die aanpak is succesvol.” Hubert Mackus (gedeputeerde Provincie Limburg)

Truckparkings: opnieuw uitbreiding aantal veilige en beveiligde truckparkeerplaatsen
De provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland, Limburg, Zeeland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben voor het tweede jaar met succes Europese subsidie opgehaald voor de realisatie van veilige en beveiligde truckparkings met voorzieningen voor de chauffeurs. Met de toegekende gelden kunnen circa 1600 nieuwe truckparkeerplaatsen worden gerealiseerd in:

  • Nieuw Reijerwaard (ZH): 150
  • Moerdijk, locatie Kanters (NB): 175
  • Locatie Zuid-Limburg: 450
  • Locatie Noord-Limburg: 400
  • Central Gate, North Sea Port (ZL): 455

De totale investeringskosten Truckparkings bedragen € 32,25 miljoen, waarvan € 6,5 miljoen honorering met 20%-medefinanciering. De nieuwe plekken moeten uiterlijk in 2023 gereed zijn.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen