Er wordt geïnvesteerd in het bedrijfsleven voor meer innovatie zodat het toekomstbestendig is en blijft zorgen voor banen voor onze inwoners. Hierdoor kunnen inwoners van de Drechtsteden en Gorinchem rekenen op onderwijs dat beter aansluit op de arbeidsmarkt en de beroepen van de toekomst. Ook gaat de regio met het geld investeren in meer dynamiek aan de oevers. Door bedrijfsverplaatsingen ontstaat er meer ruimte voor wonen aan het water en recreëren.
Resultaatgerichte projecten
In het hele gebied gaan resultaatgerichte, regionale en lokale projecten van start. De projecten vallen allemaal onder een thema en versterken elkaar onderling. Met de aanpak is een bedrag van minimaal 45 miljoen gemoeid. De regio Drechtsteden, Gorinchem en de provincie investeren 22,5 miljoen euro. Het Rijk verdubbelt dat bedrag met 22,5 miljoen euro. Daar komen investeringen van projectpartners nog bij.
Dynamische oevers
Het thema 'dynamische oevers' (11,8 miljoen) gaat over beter gebruik en toegankelijkheid van de oevers. Bijvoorbeeld door bedrijven te verplaatsen en zo ruimte aan oevers te creëren voor kwalitatief hoogwaardige woningbouw en voorzieningen die uitnodigen om naar die plek te komen, er te verblijven en de (getijde)rivier te beleven. Voorbeelden zijn het Waterbusplein in Hendrik-Ido-Ambacht, het Nedstaalterrein in Alblasserdam, de IJzergieterij in Hardinxveld-Giessendam en het Veerplein in Zwijndrecht.
Toepasbare innovatie
Het thema 'stimuleren van toepasbare innovatie' (4,5 miljoen) richt zich onder meer op de samenwerking met het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven vraagt om sterke, innovatieve toepassingen die zorgen voor een schonere en een gezondere leefomgeving. Bedrijven en onderwijs gaan daarom met roadmaps aan de slag om de innovatiekracht van de regio vergroten. Er komt ook een Maakfabriek voor start- en scale-ups op campus Leerpark in Dordrecht. Daar gaan studenten en MKB-bedrijven innovatieve ideeën verder brengen.
Lees het hele artikel