Prognoses binnenvaart Vervoer (2020 - 2025)

11-02-2021
396 keer bekeken 0 reacties

Jaarlijks maakt Panteia een voorspelling voor de ontwikkeling van het ladingvolume in de binnenvaart. Een bijzonderheid bij de voorspellingen van dit jaar is de toegenomen onzekerheid door het uitbreken van de COVID-19 onzekerheden. Deze onzekerheid treedt op naast altijd al bestaande onzekerheden..

COVID-19 jaar voor de binnenvaart de eerste van zeven magere jaren

Jaarlijks maakt Panteia een voorspelling voor de ontwikkeling van het ladingvolume in de binnenvaart. Een bijzonderheid bij de voorspellingen van dit jaar is de toegenomen onzekerheid door het uitbreken van de COVID-19 onzekerheden. Deze onzekerheid treedt op naast altijd al bestaande onzekerheden in de binnenvaartsector. Daarom is, conform de meest recente CPB-scenario’s, gerekend met twee scenario’s voor de ontwikkeling van de pandemie. Dit zijn de volgende scenario’s:

  • Eén coronagolf met lockdowns, in het voorjaar van 2020,
  • In zowel het voor- als najaar van zowel 2020 als 2021 lockdowns.

Onder invloed van de COVID-19 crisis zal ook het binnenlandse volume dalen. We verwachten in 2020 volumes in de binnenvaart in de ordegrootte van 294 miljoen ton (-6,4%) in het basisscenario of 285 miljoen ton (-9,3%) in het diepdalscenario. In 2021 bereikt de binnenvaart in het diepdalscenario als gevolg van de lockdowns en de negatieve effecten daarvan op zowel de industriële productie als het consumentenvertrouwen een volume van 260 miljoen ton. In het basisscenario vindt eveneens een daling plaats, naar 289 miljoen ton. Deze daling wordt veroorzaakt door macro-economische trends.

Lees meer

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen